Onkopolisa
 

Kuchnia na lato

Przepisy poleca dietetyk – Malwina Umiastowska

Lato to czas nieograniczonych możliwości kulinarnych. Wykorzystujmy maksymalnie sezonowe świeże warzywa i owoce kilka razy dziennie robiąc z nich koktajle, soki świeżo wyciskane, musy, sałatki, zupy, warzywne zapiekanki, pieczone warzywa czy pasty warzywne. Poniżej kilka propozycji

KOKTAJLE

Leśny

1/3 szklanki malin
1/4 szklanki jagód
1/4 szklanki jeżyn
1/4 szklanki borówek
3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
1 łyżeczka migdałów łuskanych zmielonych

Składniki zmiksować.

Czekoladowy

Awokado 70g (pół sztuki)
Mleko 2% 250ml
Banan 115g (sztuka)
Wiórki kokosowe 12g (2 łyżki)
Otręby owsiane (1 łyżka)
Kakao gorzkie 10g (1 łyżka)
Miód pszczeli 14g (1 łyżeczka)

Składniki zmiksować.

Egzotyczny

Mango (½ sztuki),
Mleko 2% 200ml (można zastąpić mlekiem roślinnym),
Banan 115g (sztuka),
Przyprawy: kardamon mielony (pół łyżeczki).

Składniki zmiksować.

Zielony

Jabłko 100g,
Ogórek 70g (2 gruntowe),
Kiwi 80g (1 sztuka),
Sałata (może być szpinak, sałata rzymska, lub inna ulubiona,
z wyjątkiem lodowej) (1 garść),
Przyprawy: sok z połówki cytryny/ limonki, imbir korzeń starty (ok. 2 cm).

Składniki zmiksować.

SAŁATKI

Sałatka z kuskusem, kurczakiem i granatem

Kasza Kus Kus po obróbce termicznej 100g,
Mięso z piersi kurczaka (lub indyka) 130g,
Marchew 100g (średnia sztuka),
Seler naciowy (1 łodyga),
Pestki granatu 60g (ok ½ owocu),
Ser, parmezan 20g (ok. 2 łyżki),
Cebula 35g,
Szczypiorek (2 łyżeczki posiekanego),
Olej rzepakowy (1 łyżeczka),
Sok ze świeżej cytryny (łyżeczka, do smaku),
Przyprawy: Pieprz czarny, sól.

Kurczaka upiec w piekarniku (ok. 20-30 min, 180st.). Po ostygnięciu pokroić w kostkę. Zalać kaszkę kuskus wrzątkiem (lub bulionem warzywnym) na ok 10 min pod przykryciem. Zetrzeć marchew, seler, ser, pokroić cebulę, szczypiorek. Wymieszać wszystkie składniki i doprawić do smaku olejem wymieszanym z cytryną oraz pieprzem i solą. Posypać startym parmezanem i pestkami granatu.

Orzeźwiająca
(świetna jako dodatek do duszonych i grillowanych mięs lub sama)

2 średnie malinowe pomidory,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
1 pęczek natki pietruszki,
sok z cytryny lub limonki (ilość dowolna – wedle uznania),
odrobina oliwy z oliwek,
szczypior,
zioła i przyprawy: sól, pieprz, ulubiona mieszanka ziół np. suszonych prowansalskich.

Warzywa umyć dokładnie i posiekać drobno (pomidora dobrze wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Po posiekaniu warzyw dodać zioła i przyprawy, odrobinę oliwy, trochę soku z cytryny i wymieszać. Jeść schłodzone.

Sałatka z rukolą, melonem, awokado i chili

Melon 150g,
Awokado 70g,
Rucola (garść),
Sok z cytryny (do smaku),
Miód naturalny (½ łyżeczki),
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka,
Przyprawy: chilli, sól, pieprz.

Melona i awokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz, wymieszać i odstawić na 10 min do lodówki. Sos: wymieszać sok z limonki, oliwę z oliwek, odrobinę posiekanej papryczki chili, sól, pieprz i miód. Wymieszać sos z rucolą. Na koniec dodać awokado z melonem.

Sałatka seler naciowy z jabłkiem
(świetna jako dodatek do duszonych i grillowanych mięs lub sama)

Seler naciowy (2 łodygi),
Jabłko 100g (1 mała sztuka),
Sok z cytryny,
Olej rzepakowy (1 łyżeczka),
Przyprawy: pieprz, szczypta soli.

Składniki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać olej, sok z cytryny i pieprz.

Ikona Facebook

Santander Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. z siedzibą ul. Inflancka 4b, 00-189 Warszawa, NIP 2090001167, KRS 0000310719; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego. Kapitał zakładowy i wpłacony: 27 000 000 PLN.

Santander Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A. z siedzibą ul. Inflancka 4b, 00-189 Warszawa, NIP 2090001173, KRS 0000310692; Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego. Kapitał zakładowy i wpłacony: 24 250 000 PLN.

Ważne telefony i adresy

  • Obsługa klienta, reklamacje

801 888 188 lub 22 557 44 71
Infolinia czynna w dni robocze,
w godz. 8:00 - 20:00

lub na adres e-mail
  obsluga.klienta@aviva.pl

  • Zgłoszenie roszczenia

801 888 188 22 557 44 71
Infolinia czynna w dni robocze,
w godz. 8:00 - 20:00

  • Centrum Alarmowe
    dla ubezpieczenia NA PODRÓŻ

22 205 50 95

dla ubezpieczeń podróżnych w ramach kart kredytowych:

22 205 50 51

  • Informacja o ofercie i zawarcie umów ubezpieczenia

1 9999 61 81 19999
Infolinia czynna w dni robocze,
w godz. 8.00 - 19.00

  • Inspektor Ochrony Danych:

Gracjan Szczombrowski
inspektordanych@santander.aviva.pl

* opłata zgodna z taryfą danego operatora

Ubezpieczenia

Ubezpieczenie turystyczne Ubezpieczenie turystyczne

Poczuj się bezpiecznie – niezależnie od tego, gdzie podróżujesz.

Jeżeli wybierasz się w podróż zagraniczną i potrzebujesz ochrony ubezpieczeniowej wybierz ubezpieczenie Na Podróż.

Kup
NNW Dla Bliskich Dla Bliskich

Finansowe wsparcie dla Twojej rodziny i najbliższych

Zamów kontakt

Administratorem danych osobowych jest Santander Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń S.A., które przetwarza dane osobowe w celach i na zasadach określonych w Polityce Prywatności.

Logowanie dla klientów indywidualnych i firm